|   Volg ons: Facebook LinkedIn Twitter Instagram   |  LISA  |  
Vertrouwenscontactpersoon 
De rol van de vertrouwenscontactpersoon (VCP) bij MHC de Kikkers


Natuurlijk wil Mixed Hockey Club de Kikkers een hockeyclub zijn met een veilig sportklimaat, waar iedereen met plezier hockeyt en zich thuis voelt. Het hanteren van een preventief beleid m.b.t. ongewenst gedrag kan een belangrijke bijdrage leveren aan een veilige sportomgeving. Hier willen we als club graag in voorzien door o.a. het opstellen van duidelijke gedragsregels.

Desondanks is het mogelijk dat iemand bepaald gedrag als ongewenst ervaart. Dit willen we bespreekbaar maken, het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium. Dan is het goed als je in vertrouwen bij iemand terecht kunt. Een onafhankelijk persoon. Het bestuur heeft daarom twee Vertrouwenscontactpersonen (VCP's) aangestelden zijn bereikbaar via [email protected].

De VCP's zijn er voor iedereen en nemen vragen, klachten en meldingen in behandeling die gaan over ongewenst bedrag binnen de club. Deze zaken kunnen betrekking hebben op bv seksuele intimidatie, discriminatie, ernstig pesten of ieder ander gedrag dat als ongewenst wordt ervaren. De VCP's zijn er ook voordat er problemen zijn. Want: snel melden, erover praten en ervoor zorgen dat er vroegtijdig een einde aan gemaakt wordt, maakt dat de situatie niet verergert. Bij de VCP's kun je je verhaal kwijt, wordt er samen bepaald wat de eventuele te ondernemen stappen moeten zijn en de mogelijkheden om bijvoorbeeld een klacht in te dienen.

De vragen die je hebt, kunnen bijvoorbeeld gaan over:
 • pesten en gepest worden:
 • het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort;
 • grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig;
 • een vermoeden van ‘grensoverschrijdend’ gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft;
 • je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team;
 • je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is;
 • iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag;

De VCP's hebben de volgende taken:
 • Luisteren naar de klacht of het probleem
 • Nagaan of bemiddeling mogelijk is
 • Samen met de melder de te ondernemen stappen bepalen
 • Bemiddelen bij het zoeken naar een oplossing
 • Doorverwijzen naar hulpverlening
 • Begeleiden van de aangever in het verdere verloop van de melding

De VCP's behandelen zaken in strikt vertrouwelijke sfeer. Van de gesprekken die tussen jou en de VCP plaatsvinden wordt niemand op de hoogte gesteld zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven en van op de hoogte bent. Echter, betreft jouw melding een ernstig strafbaar feit, dan heeft de VCP de verplichting hier melding van te maken bij het bestuur. Ook dit zal uiteraard eerst met jou worden besproken.

De activiteiten van de VCP's vallen onder verantwoording van het bestuur. Bij het afsluiten van het jaar rapporteren de VCP's of er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe de voortgang en afsluiting heeft plaatsgevonden. De informatie die gedeeld wordt is algemeen van aard en bedoeld om daar waar nodig algemene maatregelen binnen de Kikkers te kunnen treffen. Ook met het bestuur zal zonder toestemming geen persoonlijke informatie gedeeld worden. Als het gaat om strafbare feiten werken de VCP's volgens het Protocol Sociaal veilige sportomgeving van NOC*NSF.

Hoewel in de dagelijkse praktijk bestaande issues veelal intern met bv de coach of een bestuurslid zullen worden besproken (wat prima is), zijn er situaties denkbaar die je liever met iemand bespreekt die onafhankelijk is. Deze zaken kunnen betrekking hebben op bv seksuele intimidatie, discriminatie, ernstig pesten of ieder ander gedrag dat als ongewenst wordt ervaren.

Het kan natuurlijk zijn dat je liever contact wilt hebben met een vertrouwenspersoon buiten de club. Het meldpunt seksuele intimidatie van NOC*NSF, tel. 0900 – 202 55 90, is dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend en op feestdagen. Daar kun je terecht voor de directe ondersteuning van de sportvertrouwenspersonen. De gegevens van de sportvertrouwenspersonen zijn ook te vinden op https://www.nocnsf.nl/vog.


 
Sponsors
vr 26 April  08:00 - 12:00
Opmaat Koningsspelen
ma 13 Mei  21:00 - 23:45
Trimmers thuis wedstrijd
wo 22 Mei  08:00 - 12:15
Sportdag opmaat
za 1 Juni  12:00 - 23:00
Kikker Out Seizoens afsluiting 2023/2024
Get it on Google Play